Rygg

Del innlegg i sosiale medier

Smerter i korsrygg

Korsryggsmerter refererer til smerter i området mellom de nederste ribbena og rumpeballene. Via ulike smertebaner kan også smerten stråle ned i setet, lår, legg og fot, og i noen tilfeller i lysken.

Er det farlig?

Korsryggsmerter refererer til smerter i området mellom de nederste ribbena og rumpeballene. Via ulike smertebaner kan også smerten stråle ned i setet, lår, legg og fot, og i noen tilfeller i lysken. Internasjonale studier har funnet at ryggsmerter representerer den klart største muskel – og skjelettplagen i verden. Det rammer mellom 60 og 90% av befolkningen en eller flere ganger i livet. Halvparten av befolkningen rapporterer om smerter i ryggen siste året og ca. 40% siste måneden.

Situasjoner der ryggen plutselig låser seg er like mange som vanlige. Smerter og stivhet gjør det vanskelig å bevege seg og hverdagslige aktiviteter blir fort en utfordring. Usikkerhet og bekymring er ofte vanlig i denne fasen.

De fleste ryggsmerter er ufarlige, selv om de til tider kan sette deg ut av spill og være svært smertefullt. Over 80% av tilfellene skyldes uspesifikke ryggsmerter. Det betyr at at smertene ikke skyldes strukturelle skader i ryggen, men heller funksjonsfeil og overbelastning av ledd, muskler og ligamenter. Prognosen her er meget god, men det er ikke uvanlig med tilbakefall. De øvrige 10-15% utgjøres av korsryggsmerter med utstråling til ben. Kun i underkant av 1% skyldes underliggende alvorlig sykdom

Symptomer

  • Smertefull- og stiv korsrygg, spesielt om morgenen og/eller ved sitting
  • Ubehag og smerter ved igangsettelse av bevegelse etter ro
  • Best å bevege seg eller ligge
  • Skjev rygg – til siden eller fremoverlent
  • Oppstår akutt eller gradvis. Ofte uten kjent utløsende hendelse.
  • Smerter ned i sete og ben.

Effektiv behandling virker raskt!

Da årsaken til ryggsmerter er mange og ofte sammensatte, er det viktig med god- og komplementerende kompetanse på tvers av flere faggrupper med høy ekspertise innen muskel – og skjelettsystemet. Vår jobb er å avdekke årsaken til smertene, iverksette riktig behandling og etablere tiltak som forhindrer tilbakefall.

Ved første konsultasjon gjennomføres det en grundig ryggundersøkelse. Avhengig av årsaken til ryggsmertene, etablerer vi en behandlingsplan med behandlingsteknikker som har som målsetning å redusere smerte og gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparatet.

I behandlingen hos oss benyttes en rekke effektive metoder og teknikker for å redusere smerte og gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparatet.

En studie nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Spine, viser at behandling hos kiropraktor er mer effektiv mot akutte korsryggsmerter enn konvensjonell medisinsk behandling. Kiropraktoren anbefales som primærinstans ved akutte korsryggsmerter. Kiropraktoren har primæransvar og kan ved behov henvise videre til legespesialist og fysioterapeut. Ved behov kan også røntgen, MR og CT rekvireres og pasienten kan sykemeldes hvis dette er nødvendig.

Lege
Bahman
STERK Helse Vinslottet
Lege
HanneL
STERK Helse Vinslottet
Lege
Kari oppdatert
STERK Helse Vinslottet
Kiropraktor
Eghosa
STERK Helse Vinslottet
Kiropraktor
JanChrister
STERK Helse Vinslottet
Kiropraktor
Christian
STERK Helse Vinslottet
Kiropraktor
Danieljpg
STERK Helse Vinslottet
Fysioterapeut
Adne
STERK Hasle
Fysioterapeut
Helene
STERK Hasle
Fysioterapeut
Lydia
STERK Hasle
Fysioterapeut
Solveig
STERK Hasle
Fysioterapeut
Trond
STERK Hasle
Fysioterapeut
Thomas
STERK Helse Vinslottet
No data was found
Ernæringsrådgiver
Anette
STERK Hasle