Shopping Cart

STERK åpner opp for egentrening med henvisning*, for mer informasjon og booking se her.

Prolaps

Kun få år siden trodde man at prolaps var en unik og dramatisk tilstand. Nå vet vi at det ikke er tilfelle. Faktisk er det slik at det å ha en prolaps i ryggen er mer normal tilstand enn å ikke ha det. Det viser seg nemlig at over halvparten av Norges befolkning til enhver tid har prolaps uten å vite eller oppleve symptomer.

Mellom 5-10% av alle pasientene våres med korsryggsmerter opplever derimot isjiassmerter grunnet prolaps. Isjias kan oppleves svært plagsomt og kan ofte representere en langvarig tilstand.

Hva er ett prolaps?
Mellom ryggvirvlene finner man mellomvirvelskivene. Denne anatomiske forbindelsen tillater optimal bevegelse over ett område i ryggen. En mellomvirvelskive består av ett ytre lag med hard brusk og en kjerne i midten med et noe mykere flytende materiale. Hvis brusken sprekker i det ytre laget kan kjernematerialet i midten presse seg ut bakover mot ryggnervene. Da oppstår det vi kaller en prolaps.

Mest kjent er betegnelsen isjias, som er en bestemt form for nerverotsmerter, der prolapset presser på en bestemt nerve – isjiasnerven. Isjias betegner smerte i benet, oftest utstrålende, på grunn av irritasjon av en eller flere nerverøtter og deres forlengelser som fører til benet.

Vi kan hjelpe!
En grundig klinisk undersøkelse med ortopediske og nevrologiske tester vil avgjøre om smerten du opplever ut i benet/armen skyldes en prolaps og vil avdekke hvilke nerverøtter som eventuelt er irritert.

Det som skiller mellomvirvelskiven fra andre strukturer, er at den ikke innehar så mye blodårer. Den er derfor helt avhengig av bevegelse for å få næring gjennom hydrering av skiven. God funksjon i ryggen vil derfor bidra til at næringstilførselen til mellomvirvelskiven opprettholdes.

Vi henviser til MR undersøkelse og legespesialister, hvis det foreligger indikasjon for operativ behandling.

Vanlige symptomer:

  • Ofte en akutt presentasjon med smerter ut i ben/arm, nærmest uten forvarsel.
    Påfølger gjerne en lengre periode med stivhet og ubehag lokalt i ryggen/nakken
  • Nummenhetsfølelse eller prikking ut i benet/armen
  • Kraftløshet
  • Skjev rygg – kompensasjon for å forsøke å lette trykket mot nerven
  • Hoste/nyse (abdominalt trykk/press) gir smerte i rygg og ofte ut i benet/armen

Copyright © STERK 2015-2021 | Laget og designet av Johan Lindberg

Vi bruker oss av informasjonskapsler!

Vi bruker informasjonskapsler, såkalte cookies. Ved å bruke nettsidene til STERK anser vi at du samtykker til dette så lenge du har informasjonskapsler skrudd på i din nettleser. Les mer om personvern og cookies her.