Prolaps

Hva er naprapati?

Naprapat

IMG_6506
Sara Nyland
November 7, 2023

Hva er naprapati?

Naprapati innebærer å undersøke, diagnostisere, behandle og rehabilitere smertetilstander og problemer i ledd og muskler, men også gjenskape funksjon. 

Behandlingen bygger på ortopedisk medisin kombinert med god kunnskap om bevegelsesapparatets oppbygning og funksjon. Dette er selve grunntanken i naprapatien. Ordet naprapati betyr å korrigere årsak til lidelse. 

Naprapatene gir manuell behandling av muskler og ledd. Naprapatene er i stor grad engasjert i klinisk arbeid med direkte pasientbehandling og er opptatt av tidlig lande på riktig diagnose. Behandling og forebygging av biomekaniske funksjoner og smertetilstander er noe det legges stort fokus på. 

Behandlingen retter seg i første omgang inn mot å gjenskape normal funksjon og lindre smerte i muskel- og skjelettsystemet. Alle behandlingsformene er basert på anerkjente og evidensbaserte behandlingsmetoder. Ved å kombinere ulike behandlingsteknikker er en behandling hos naprapat med på å redusere smerter og øke bevegelsen. 

Behandling og forebygging av idrettsskader er også et viktig arbeidsområde for naprapater. 

BEHANDLINGSMETODER

  • Manipulasjon er en teknikk der man med ulike behandlingsgrep normaliserer bevegeligheten og funksjonen i ulike ledd. Her bruker naprapaten spesifikke grep, som utføres med høy hastighet, men med så liten kraft som mulig.
  • Triggerpunktsbehandling for å minske en viss type smerteutstråling. De spente muskelstrengene behandles med flere ulike metoder for å senke muskelspenning.
  • Mobilisering er en form for veldig spesifikk og leddnær tøyning som brukes for å normalisere bevegeligheten mellom ledd.
  • Muskeltøyning/stretch for å senke muskelspenning og øke fleksibiliteten.
  • Artikulering er en behandlingsmetode som brukes for å øke bevegeligheten i ledd. Behandlingsmetoden brukes ved behandling av ledd med reversibelt nedsatt bevegelighet. Dette kan komme pga langvarig inaktivitet som følge av skade etc.
  • Massasje av muskler og bindevev for å myke opp vevet, minske muskelspenning og øke blodsirkulasjonen.
  • Ergonomisk rådgivning både hva gjelder fritid og arbeidsplass.
  • Hjemmeøvelser/trening gir naprapaten til sine pasienter både for å forebygge og rehabilitere.

Vår naprapat har også videreutdannet seg innenfor trykkbølge og nålebehandling, samt trening og rehabilitering.

Les også:

Styrke for nybegynnere

Styrke for nybegynnere

Nyhet! Kurs – vi ønsker å hjelpe deg som er…
40 kg ned og mye bedre form!

40 kg ned og mye...

Vi er stolte av å presentere historien til Kenneth og…
Nyhet - ny fastlege på STERK!

Nyhet - ny fastlege på...

Vi gleden av å informere om at Frisk legekontor og…
Nye medlemskap

Nye medlemskap

Ny medlemsmodell – et rimeligere alternativ, gruppetrening og et unikt…