Fysioterapeut1

Hva er forskjellen på naprapat, kiropraktor og fysioterapeut?

Naprapat

IMG_6506
Sara Nyland
November 7, 2023

Hva er forskjellen på naprapat, kiropraktor og fysioterapeut?

Utdanning og opplæring: 

Naprapater: Naprapatutdannelsen består av 4 år på høyskole og 1 år i turnus.  

Naprapatutdannelsen er i hovedsak delt opp i 3 deler; teori, praktiske leksjoner og klinisk praksis som gjennomføres på klinikk gjennom hele studiet. 

Studieløpet består blant annet av fagene anatomi, fysiologi, idrettsmedisin og manuelle teknikker som manipulasjon, mobilisering, massasje, triggerpunktsbehandling og trening. 

Fysioterapeuter: For å bli fysioterapeut må man fullføre en bachelorgrad i fysioterapi, som er en 3 årig høgskoleutdanning med 1 år i påfølgende obligatorisk turnus på sykehus eller i kommunen. Fysioterapeuter får grundig og bred opplæring i menneskets anatomi, fysiologi, biomekanikk og ulike behandlingsmetoder som terapeutisk trening, bløtvevsteknikker og elektroterapi. De jobber ofte i tett samarbeid med leger for å diagnostisere og behandle pasienter i feks. sykehusene.

Kiropraktorer: Kiropraktorer gjennomfører en master i kiropraktikk, som er en 5-årig utdanning på universitetsnivå. Denne utdannelsen fokuserer på diagnose og behandling av ulike muskel- og skjelettplager, med en spesialisering innen ryggens funksjon. Som Kiropraktorer fungerer man i stor grad som pasientens primærkontakt på lik linjen med legen ift. rettigheter med henvisning og sykemelding.

På STERK jobber alle klinikerne i ett tverrfaglig team, og uansett hvem du henvender deg til ved første time, anbefales den behandling som er riktig for deg og din tilstand.

Tilnærming til behandling: 

Naprapater: Naprapatene gir manuell behandling av muskel- og leddplager, både akutt, kronisk, forebyggende og rehabiliterende. Pasientens anamnese (pasientens historie), undersøkelser og tester danner grunnlaget for den individuelle behandlingen. Det legges stor vekt på å analysere og forebygge underliggende årsaker. 

Fysioterapeuter: Fysioterapeuter fokuserer på en bredere og aktiv tilnærming til behandling. De jobber med pasienter for å gjenopprette funksjonen og bevegeligheten i muskler og ledd ved hjelp av ulike teknikker som terapeutiske øvelser, mobiliseringer og tøyninger, bløtvevsbehandlinger og diverse elektroterapi (trykkbølge, diagnostisk ultralyd) Fysioterapeuter er også opplært til å gi råd om forebygging og livsstilsendringer. 

Kiropraktorer: En kiropraktor har selvstendig diagnose- og behandlingsansvar og er en del av den norske primærhelsen. Dette betyr at du som pasient kan oppsøke en kiropraktor uten henvisning fra lege. Kiropraktoren diagnostiserer og behandler skader, sykdommer og plager i muskel- og skjelettsystemet. Kiropraktorfaget er i stadig utvikling, og behandlingsmetodene som brukes er anerkjente i helsefaglig litteratur og har dokumentert effekt.  En typisk konsultasjon hos kiropraktor vil bestå av anamneseopptak (sykehistorie), klinisk undersøkelse, evt. utvidede undersøkelser (f.eks. MR, røntgen, CT eller ultralyd), behandling, råd og veiledning samt samarbeid med våre fysioterapeuter vedrørende rehabiliterende øvelser.

Husk: uansett hvem av oss du bestiller time hos, er utgangspunktet deg og dine plager. Basert på sykehistorien og undersøkelsen, vil du bli ivaretatt av den vi vurderer som kan gi mest mulig effektiv behandling ift. plager og behov.

Les også:

Styrke for nybegynnere

Styrke for nybegynnere

Nyhet! Kurs – vi ønsker å hjelpe deg som er…
40 kg ned og mye bedre form!

40 kg ned og mye...

Vi er stolte av å presentere historien til Kenneth og…
Nyhet - ny fastlege på STERK!

Nyhet - ny fastlege på...

Vi gleden av å informere om at Frisk legekontor og…
Nye medlemskap

Nye medlemskap

Ny medlemsmodell – et rimeligere alternativ, gruppetrening og et unikt…