Hofte2

Hva gjør man hos en fysioterapeut?

Fysioterapeut

Adne
Ådne Øvergaard
September 17, 2023

Hva gjør man hos en fysioterapeut?

Fysioterapi er en viktig del av det moderne helsevesenet, og mange mennesker drar nytte av tjenestene som tilbys av fysioterapeuter. Men hva kan du forvente når du besøker en fysioterapeut? Hva gjør man egentlig under en fysioterapi time? La oss utforske dette i dagens artikkel.

Hvem er en fysioterapeut? 

Før vi går inn i hva som skjer i en fysioterapi konsultasjon, la oss starte med å forstå hvem en fysioterapeut er. En fysioterapeut er en kvalifisert helsepersonell som har spesialisert seg på å behandle muskel- og skjelettskader og lidelser. Deres mål er å hjelpe pasientene med å redusere smerte, øke bevegelighet og funksjon, samt forebygge fremtidige problemer. En fysioterapeut har som basis en bachelorgrad med påfølgende 1 år turnus i sykehus og kommunen.

Den første konsultasjonen 

Når du går til en fysioterapeut for første gang, vil konsultasjonen begynne med en grundig vurdering. Dette innebærer en samtale hvor fysioterapeuten vil spørre deg om dine symptomer, medisinsk historie og eventuelle tidligere behandlinger. Det er viktig å være ærlig og så detaljert som mulig, slik at fysioterapeuten kan utarbeide en passende behandlingsplan. 

Fysiske undersøkelser og tester 

Etter den innledende samtalen vil fysioterapeuten gjennomføre fysiske undersøkelser og tester. Dette kan inkludere å måle bevegeligheten i leddene, vurdere muskelstyrke, og identifisere eventuelle avvik i kroppsholdning eller bevegelsesmønster. Disse undersøkelsene hjelper fysioterapeuten med å få en grundig forståelse av problemet ditt. 

Diagnose og behandlingsplan 

Basert på resultatene av den innledende vurderingen, vil fysioterapeuten lage en diagnose og utarbeide en individuell behandlingsplan for deg. Behandlingsplanen kan inkludere en kombinasjon av ulike behandlingsmetoder og øvelser som er designet for å hjelpe deg med å gjenopprette funksjon og redusere smerte. 

Den første konsultasjonen varer i ca. 60 min.

Behandlingsmetoder 

Fysioterapeuter bruker ulike behandlingsmetoder avhengig av pasientens behov og tilstanden de behandler. Noen vanlige behandlingsmetoder inkluderer: 

  • Manuell terapi: Dette kan inkludere massasje, leddmanipulasjon eller stretching for å forbedre muskelfunksjon og leddmobilitet. 
  • Øvelsesbehandling: Fysioterapeuten vil veilede deg i å utføre spesifikke øvelser som er utformet for å styrke musklene, forbedre fleksibiliteten og gjenopprette bevegelighet. 
  • Elektroterapi: Noen ganger bruker fysioterapeuter elektriske apparater som diagnostisk ultralyd eller trykkbølgebehandling for å lindre smerte og fremme helbredelse. 
  • Rådgivning og utdanning: Fysioterapeuten kan gi deg råd om kroppsbevissthet, ergonomi, og hvordan du kan forebygge fremtidige skader. 
  • Andre tiltak: Intramuskulær nåling (IMN), taping, tilpassing av såler ect.

Oppfølgende besøk 

Etter den første konsultasjonen vil du sannsynligvis trenge flere oppfølgende besøk hos fysioterapeuten. Dette vil bidra til å overvåke fremgangen din, tilpasse behandlingsplanen etter behov og sikre at du får den beste omsorgen for ditt spesifikke problem. 

Hos oss på STERK har vi tre typer oppfølgende behandlinger ettersom hva problematikken gjelder og hva som kreves. Den vanligste er 30 min, men vi tilbyr også 45 min. og 60 min. konsultasjoner.

Forebygging og livsstilsrådgivning 

Fysioterapeuter er også opptatt av forebygging av skader og vedlikehold av generell helse og velvære. De kan gi råd om riktig treningsteknikk, treningsplanlegging, ergonomi på arbeidsplassen og hvordan du kan opprettholde en aktiv livsstil for å forhindre fremtidige problemer. 

Så, hva gjør man hos en fysioterapeut? Kort sagt, de hjelper deg med å gjenopprette funksjon, redusere smerte og forbedre livskvaliteten din ved å tilby skreddersydd behandling og omsorg for muskel- og skjelettlidelser. Hvis du har smerter eller problemer med bevegelsen, kan en fysioterapeut være din beste allierte på veien mot bedre helse og velvære. 

Les også:

Styrke for nybegynnere

Styrke for nybegynnere

Nyhet! Kurs – vi ønsker å hjelpe deg som er…
40 kg ned og mye bedre form!

40 kg ned og mye...

Vi er stolte av å presentere historien til Kenneth og…
Nyhet - ny fastlege på STERK!

Nyhet - ny fastlege på...

Vi gleden av å informere om at Frisk legekontor og…
Nye medlemskap

Nye medlemskap

Ny medlemsmodell – et rimeligere alternativ, gruppetrening og et unikt…