Fysioterapeut1

Hva er forskjellen på fysioterapi og kiropraktor?

Kiropraktor

Danieljpg
Daniel Strengelsrud
September 18, 2023

Hva er forskjellen på fysioterapi og kiropraktor?

Selv om både fysioterapi og kiropraktikk er helsefaglige disipliner som fokuserer på behandling og forebygging av muskel- og skjelettplager, er det noen viktige forskjeller mellom de to. Disse forskjellene inkluderer utdanning, tilnærming til behandling, og juridiske rammer. I dette blogginnlegget skal vi utforske hva som skiller fysioterapi fra kiropraktikk. 

Utdanning og opplæring: 

Fysioterapeuter: For å bli fysioterapeut må man fullføre en bachelorgrad i fysioterapi, som er en 3 årig høgskoleutdanning med 1 år i påfølgende obligatorisk turnus på sykehus eller i kommunen. Fysioterapeuter får grundig og bred opplæring i menneskets anatomi, fysiologi, biomekanikk og ulike behandlingsmetoder som terapeutisk trening, bløtvevsteknikker og elektroterapi. De jobber ofte i tett samarbeid med leger for å diagnostisere og behandle pasienter i feks. sykehusene.

Kiropraktorer: Kiropraktorer gjennomfører en master i kiropraktikk, som er en 5-årig utdanning på universitetsnivå. Denne utdannelsen fokuserer på diagnose og behandling av ulike muskel- og skjelettplager, med en spesialisering innen ryggens funksjon. Som Kiropraktorer fungerer man i stor grad som pasientens primærkontakt på lik linjen med legen ift. rettigheter med henvisning og sykemelding.

På STERK jobber fysioterapeutene og kiropraktorene i team, og uansett hvem du henvender deg til ved første time, anbefales den behandling som er riktig for deg og din tilstand.

Tilnærming til behandling: 

Fysioterapeuter: Fysioterapeuter fokuserer på en bredere og aktiv tilnærming til behandling. De jobber med pasienter for å gjenopprette funksjonen og bevegeligheten i muskler og ledd ved hjelp av ulike teknikker som terapeutiske øvelser, mobiliseringer og tøyninger, bløtvevsbehandlinger og diverse elektroterapi (trykkbølge, diagnostisk ultralyd) Fysioterapeuter er også opplært til å gi råd om forebygging og livsstilsendringer. 

Kiropraktorer: En kiropraktor har selvstendig diagnose- og behandlingsansvar og er en del av den norske primærhelsen. Dette betyr at du som pasient kan oppsøke en kiropraktor uten henvisning fra lege. Kiropraktoren diagnostiserer og behandler skader, sykdommer og plager i muskel- og skjelettsystemet. Kiropraktorfaget er i stadig utvikling, og behandlingsmetodene som brukes er anerkjente i helsefaglig litteratur og har dokumentert effekt.  En typisk konsultasjon hos kiropraktor vil bestå av anamneseopptak (sykehistorie), klinisk undersøkelse, evt. utvidede undersøkelser (f.eks. MR, røntgen, CT eller ultralyd), behandling, råd og veiledning samt samarbeid med våre fysioterapeuter vedrørende rehabiliterende øvelser.

Sammenfatning: 

Fysioterapi og kiropraktikk er to profesjoner som har spesifikk kompetanse innen muskel- og skjelettlidelser. Da de har noe ulike tilnærminger, fungere de godt i team. Selv om de bruker overlappende teknikker og behandlingsmetoder, kan man svært forenklet si at kiropraktoren diagnostiserer og jobber hovedsakelig med smertebehandling på benk, mens fysioterapeuten adresserer underliggende funksjon med øvelser og aktive tiltak. Begge yrkene kan være svært nyttige for å hjelpe pasienter med å håndtere smerte og forbedre deres generelle helse, men det er viktig å forstå forskjellene og velge den tilnærmingen som passer best for dine individuelle behov og situasjon.

Les også:

Styrke for nybegynnere

Styrke for nybegynnere

Nyhet! Kurs – vi ønsker å hjelpe deg som er…
40 kg ned og mye bedre form!

40 kg ned og mye...

Vi er stolte av å presentere historien til Kenneth og…
Nyhet - ny fastlege på STERK!

Nyhet - ny fastlege på...

Vi gleden av å informere om at Frisk legekontor og…
Nye medlemskap

Nye medlemskap

Ny medlemsmodell – et rimeligere alternativ, gruppetrening og et unikt…