mat1

Del innlegg i sosiale medier

Hvordan spise mer økonomisk?

Anette
Anette Sexe
Ernæringsrådgiver
October 14, 2022

Hvordan spise mer økonomisk?

Synes du det går uforholdsmessig mye penger på mat om dagen?

Mat som er bra for oss og sunt har et rykte på seg for å være dyrere enn mat som i mengder er mindre bra for oss. Det stemmer ikke alltid, her følger noen grep du kan ta som kan minke matbudsjettet og likevel være bra for helsen din.

Kjøp mat i sesong

Nå på høsten er for eksempel rotgrønnsaker og kål i sesong. I disse matvarene er det mye mat for pengene. Det fine med kålrot, gulrot, poteter og kålhoder er at de er både svært anvendelige i det meste av matretter og har god holdbarhet. Hva med en god coleslaw til fisken eller en deilig gryterett med rotgrønnsaker? Det kan også være lurt å følge med på kiloprisen, som oftest er grønnsaker og frukt i løsvekt billigere enn de som er pakket.

Utnytt maten bedre

La det gå sport i å bruk opp maten du har i kjøleskapet og spis opp maten på tallerkenen. Det er estimert at vi kaster over 40 kg spiselig mat pr. Innbygger i Norge i året. Det meste av det vi kaster er ferdig tilberedet mat, frukt og grønnsaker. Kan du gjøre noe med din bruk? Noen forslag er å ikke forsyn deg med mer enn du orker å spise opp, bruke rester i andre retter eller ha restene til lunsj neste dag. Hva med en bondeomelett med potet- og grønnsaksrester fra dagen i forveien? Å spise gulrot ved siden av lunsjen eller som et mellommåltid når du går hjem fra jobb eller lag et koldtbord av restene som en middag i uken?

Planlegg matinnkjøp

Bruk litt tid på lage en plan for middager gjennom uken, noter ned hva du trenger til de ulike middagene og se hva du allerede har i skap, kjøleskap og fryser. Da er muligheten for impulskjøp og kjøp av matvarer du allerede har, lavere og det vil mest sannsynlig bli en mer økonomisk handletur. Andre forslag er, velg matvarer som passer i flere retter, lag en handleliste og alltid ha basismatvarer som tørr pasta, ris, knuste tomater, krydder og frosne grønnsaker. Da trenger du stort sett ikke dra i butikken for å kunne lage noe. Unngå butikk når du er sulten, sliten og irritert. Unngå å ta største delen av handlingen på fredager etter jobb. Da er en ofte i “helge modus” og ikke “gjøre de mest fornuftige valgene-modus».

Noe spennende i «nedsattkroken»?

Her er det ofte mye penger å spare på matvarer som snart går ut på dato, men som fremdeles kan spises. Dette tipset gjelder bare hvis det er noe du vet du har bruk for og kommer til å spise opp. Å kjøpe krabbekjøtt du ikke kommer til å spise eller marsipankake på en tirsdag som du egentlig ikke trenger er ikke å være økonomisk, enda det er rimeligere enn original pris for produktet.

Lag maten din selv

Det sier seg selv, men å bestille måltider gjennom Foodora eller nabolagspizzeriaen gjør måltidene både dyrere og som oftest næringsmessig dårligere. Er hverdagen hektisk og energien liten til å lage middager, finnes det mange enkle retter som ikke tar opp hele kvelden på kjøkkenet eller tømmer matbudsjettet.

En eller flere vegatardager i uken?

Hva med å dedikere noen dager til redusere kjøttforbruket til deg selv eller familien? Å bytte ut noen av kjøttrettene, for eksempel de du normalt har kjøttdeig eller karbonadedeig i med linser eller bønner sparer deg for flere kroner. Bønner og linser er faktisk 4-5 ganger rimeligere pr. Kilo mat. Mest sannsynlig er det også bedre for helsen. En del av vegetarproduktene i butikken er også ofte å finne i nedsattkroken. Test de ut!

Flere tips eller råd kan du få ved å kontakte vår ernæringsrådgiver. Book en time her

Les også:

Vålerenga Fotballs Sterk Helse AS søker fysioterapeut til A-lag kvinner

Vålerenga Fotballs Sterk Helse AS...

Vålerenga Fotball har et A-laget som kjemper om edelt metall i Toppserien og 120 barne- og ungdomslag. Vi har over…
Hvordan spise mer økonomisk?

Hvordan spise mer økonomisk?

Synes du det går uforholdsmessig mye penger på mat om dagen? Mat som er bra for oss og sunt har…
Vi er stolte av å lansere STERK Restart

Vi er stolte av å...

16 uker Restart begynner med en grundig helseundersøkelse hos vår allmennspesialist. Vi måler blodtrykk, tar en rekke blodprøver og EKG…
Fallforebyggende trening

Fallforebyggende trening

Et kurs for deg som føler deg ustø, er redd for å falle, eller bare har lyst til å styrke…